KOSGEB KOBİ Finansman Destek Programı

Genel Bilgi ve Programın Amacı

KOBİ’lere uygun koşullarda finansal destek temin edilerek finansman sorunlarının çözümü, üretim, kalite ve standartlarını artırmaları, istihdam yaratmaları, uluslararası düzeyde rekabet etmelerinin sağlanması.

  • KOSGEB Veri Tabanı’nda kayıtlı ve aktif, KOBİ Bilgi Beyannamesi güncel ve Programda tanımlanmış işletme türlerine giren işletmeler KOSGEB Kredi Faiz Desteğinden yararlanabilir. Acil Destek Kredisi kullanacak işletmeler için Programda tanımlanmış işletme türlerinden birine girme şartı aranmaz.
  • İşletmeler, Kredi Faiz Desteğinden krediyi aldığı tarihten itibaren 3 yıl süreyle yararlanabilir. İşletme 3 yıl içerisinde üst limiti aşmadan kredi faiz desteğini birden fazla kullanabilir.
  • Üç yıllık süre tamamlandıktan sonra, işletmenin talebi halinde söz konusu işletme için destek programı yeniden başlatılabilir. Başlatılan yeni destek programında, işletmenin daha 3 önce kullandığı destek kredisinden kalan borç tutarı ile kullanacağı kredinin tutarı toplamı, işletme için tanımlanan kredi üst limitini aşamaz.

KOSGEB Kredi Faiz Desteğinden yararlanabilecek işletmeler, kredi türleri, limitleri, vadeleri ile taban puanlar aşağıdaki tabloda yer almaktadır.

Kredi Türü

İşletme Türü

 

Girişimci İşletmeler

Stratejik ve Öncelikli Sektörlerdeki İşletmeler

Azami Kredi Vadesi

Kredi Üst Limiti

Destek Puanı

Kredi Üst Limiti

Destek Puanı

 

İşletme Kredisi

50.000 TL

10 puan

500.000 TL

12 puan

18 Ay

Makine Teçhizat Kredisi

36 Ay


[1] Girişimci işletme için kredi üst limiti 50.000 TL’dir. Girişimcinin genç, kadın, engelli, gazi veya birinci derecede şehit yakını olması durumunda üst limit 70.000 TL olarak uygulanır.

[2] Stratejik ve öncelikli sektörlerdeki işletme için kredi üst limiti 500.000 TL’dir.

[3] Tüm işletme türleri için; işletme kredilerinde vade 12 ve 18 ay, makine teçhizat kredilerinde 12, 18, 24, 30 ve 36 aydır.

[4] Acil Destek Kredisi için üst limit Komite tarafından belirlenir, azami vade 36 aydır.

[5] Kredinin işletme veya tedarikçi hesabına yatırıldığı gün vadenin başlangıcı olarak kabul edilir.

Prosedür Nedir?

Kullandırılacak kredilerin takibi ve tahsil sorumluluğu Bankaya ait olup buna ilişkin hususlar, tarafların sorumluluklarını da içerecek şekilde Banka ile İşletme arasında yapılacak sözleşmede yer alır.

KOSGEB Veri Tabanında yer alan işletmeler, Programda belirtilen işletme türlerine göre KOSGEB tarafından sınıflandırılır. Sınıflandırma sonucu, işletme türlerinden birinde yer alan İşletme, limiti dâhilinde kredi faiz desteğinden yararlanmak için başvurusunu Yazılım Sistemi üzerinden bankaya yapar. Banka başvurusunu müteakip Uygulama Birimi’ndeki, İşletmeden sorumlu uzman/uzman yardımcısı başvuruyu inceler, uygun bulması durumunda onaylar. Eksik veya hata bulunması durumunda başvuruyu revizyona açar.  İşletmenin kredi başvurusu Bankalar tarafından; KOSGEB KOBİ Finansman Destek Programı ve Protokolü kapsamında, genel bankacılık mevzuatı, bankacılık teamülleri, Banka mevzuatı ve kredi politikaları doğrultusunda değerlendirilir. Banka, başvuruyu uygun bulması halinde onay vererek İşletme için uygun bulduğu kredi limitini Yazılım Sistemine girer.

Acil Destek Kredisi Uygulaması

Uygulanacak Acil Destek Kredisine ilişkin destek kapsamı, üst limit ve destek oranı KOSGEB İcra Komitesi tarafından belirlenir. KOSGEB veri tabanına kayıtlı tüm işletmeler bu destekten yararlanabilir. İşletmeler, yetkili kamu kurum ve kuruluşlarınca belgelendirilmesi durumunda Acil Destek Kredisinden faydalanabilirler. Acil Destek Kredisi uygulaması kapsamında alınacak belgenin, işletme tarafından, ilgili Valilik ve/veya Kaymakamlık’tan alınarak KOSGEB’e sunulması esastır. KOSGEB söz konusu durumdaki işletmelerin listesini Valilik/Kaymakamlıktan doğrudan temin ederek de işlem tesis edebilir.

Sonuç

KOSGEB Kobi Finansman Destek Programı’ndan yararlanabilmek için başvurmayı planlayan işletmenin KOSGEB Veri Tabanı’nda kayıtlı ve aktif olması, bilgi beyannamesinin güncel olması ve Acil Destek Kredisi haricinde tanımlanmış işletme türlerinin arasında yer alması gerekmektedir. Bu kapsamda, KOSGEB’e kayıt işlemlerinin eksiksiz ve doğru olması destek ve teşviklerden yararlanılması için hayati önem arz etmekte olup teşvik mevzuatına hakim hukuk bürolarından destek alınması işlemlerin hızlı ve doğru sonuçlanması ve hak kayıplarının yaşanmaması adına tavsiye edilmektedir. 

en_USEnglish